Το ακτινίδιο (Kiwi Fruit) περιλαμβάνει περίπου 36 είδη.Εκτός από το Actinidia Chinensis Planchon,αναφέρονται οι Actinidia Arguta Sieb n.Zucc., Αctinidia colomicta, A.arisanensis Hagata,Α.polygama,A.eriantha Benth,A.ratifolia Merr κ.α.

Οι πρώτες θηλυκές ποικιλίες που φυτεύτηκαν στη χώρα μας ήταν οι Bruno,Abbot,Monty και Hayward με την τελευταία να έχει επικρατήσει σχεδόν ολοκληρωτικά λόγω του μεγέθους,της απόδοσης και της συντηρησιμότητάς της,ενώ οι Tomuri,Matua είναι οι βασικές αρσενικές ποικιλίες.(Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει πλημμυρίσει με νέες ποικιλίες,π.χ.:Solo,Solisimo,Sorelli,Summer kiwi και πολλές άλλες με διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθε μία).

BOTANIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

VASS5003

Το ακτινίδιο είναι πολυετές αναρριχώμενο φυτό.Οι νέοι βλαστοί είναι τρυφεροί και καλύπτονται από λεπτά τριχίδια. Έχουν μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει τα 3-4 μέτρα σε μία βλαστική περίοδο. Το φυτό είναι δίοικο δηλαδή έχουμε αρσενικά και θηλυκά άνθη σε διαφορετικά φυτά. Επομένως για την καρποφορία, εκτός από τις θηλυκές ποικιλίες, χρειαζόμαστε και αρσενικές για τη γονιμοποίηση.Η άνθιση λαμβάνει χώρα τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του Μαϊου και διαρκεί περίπου 10 ημέρες.

HAYWARD & TOMMURI

VASS5009

Ο καρπός είναι ράγα. Έχει σχήμα ωοειδές ή κυλινδρικό, με φλοιό καφέ χρώματος με πολλά τριχίδια. Τελευταία, έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες με κίτρινο χρώμα καρπού, χωρίς τριχίδια. To βάρος του καρπού κυμαίνεται πολύ ανάλογα με την ποικιλία,έτσι ώστε να έχουμε μέσο όρο κάτω από 40gr./καρπό στις ποικιλίες του είδους arguta,έως και πάνω από 150gr/καρπό πχ.Ηayward κ.τ.λ.Η σάρκα έχει πράσινο χρώμα γενικά αλλά υπάρχουν ποκιλίες και με κίτρινο χρώμα σάρκας. Έχει γλυκιά,υπόξινη γεύση με πολύ βιταμίνη C, φώσφορο, σίδηρο και πολλά άλλα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία.